Stark mat och söta pandor i exotiska Chengdu
15.05.2014 09:32Stark mat och söta pandor i exotiska Chengdu
Chengdu är huvudstad i provinsen Sichuan i Kina som är berömd världen över för sin goda och starkt kryddade mat. Men maten är inte bara stark. Det finns många rätter som bara är goda och smakrika och inte bara får dina ögon att rinna av chilihettan. Chengdu har 13 miljoner invånare och är en av kinas snabbast växande städer och har en blomstrande teknologiindustri. Här produceras två tredjedelar av världens alla iPhones och 20 % av alla datorer. Chengdu är dessutom en mycket autentisk kinesisk stad där de traditionella tehusen frodas istället för Starbucks. Utanför staden finner man grönskande jordbruksmarker och teplantager. De blåaktiga bergen sträcker sig upp till 3.000 meter mot den tibetanska högplatån och i de dimhöljda skogarna lever 80% av världens pandor. På JinLi Street flockas både turister och lokalbefolkning för att avnjuta Sichuans gatumat bland matvagnar och ”pop-up” restauranger med heta wokpannor, plastbaljor fulla av tjocka nudlar, mosad vitlök och knöliga rötter. Man kanske kan hoppa över de stekta grislungorna och friterade ankhuvudet, men däremot kan man smaka på de tillsynes harmlösa grillspetten med svampar på. De smakar först gott, sedan liksom bedövande starkt med en smak av en inte så trevlig fet-salt smak. Efter några måltider vänjer man sig vid hettan och njuter av maten. I Chengdu kan man också besöka det 1 300 år gamla Wenshu Buddhistklostret, strosa runt i den pittorska Peoples Park eller sjunga karaoke på någon av de höljudda barerna längs Brocade River. På museet om Sichuan mat finns en välrenommerad internationell kockskola. Här förklarar kocken att det inte handlar om ingredienser utan om smaker. Det finns 24 grundsmaker som inkluderar bla salt, sött, eldigt starkt, kryddigt starkt, surt och bittert, menar han. Vi använder grödor odlade i Sichuan för att få fram smakerna som t ex jäst bondbönsröra, chili, vitlök och ingefära. Det mest speciella i Sichuanmatlagningen är användandet av de speciella Sichuan pepparkornen som ger den där bedövande hettan som nästan direkt är beroendeframkallande. Utanför Chengdu finns kanske höjdpunkten för oss turister, det populära Chengdu Panda Base. Det är landets ledande fortplantningscentrum för de älskade och fluffiga men utrotningshotade pandorna. Det är en icke vinstdrivande verksamhet där alla pengar går direkt tillbaka till verksamheten och forskning om pandorna. Nya tekniker har gjort att numera 90% av de nyfödda överlever. Det finns bara ca 1 600 pandor som lever i det fria och centret hoppas att kunna släppa ut de som föds på centret för att utöka den vilda stammen.